Så kan du spara pengar när du turistar i Norden

Det är jämförelsevis billigt att semestra i Norden, men samtidigt långt ifrån gratis. I den här artikeln ger vi dig 12 tips, som gör att du semestrar så billigt när du håller dig inom Nordens gränser.

  1. Jämför flygbiljetter online. Det är enkelt att spara pengar på flygbiljetten genom att jämföra de priser som gäller för flygbiljetter online. Du uppger var du ska åka och vilken flygplats du åker från i ett sökfält, sen får du ta del av ett flertal prisförslag. Du får även reda på hur många mellanlandningar som du behöver stå ut med.
  2. Samla lån och kreditkortsskulder. Att samla lån med ett så kallat samlingslån är alltid en bra idé, i synnerhet om du har tagit många dyra snabblån och/eller lånat pengar med ditt kreditkort. Med ett samlingslån kan du sänka årsräntan för dina krediter till cirka 7,5 procent, vilket är betydligt lägre jämfört med snitträntan för kreditkortslån och snabblån som ligger på cirka 15 respektive 35 procent.
  3. Packa rätt och lätt. Om du inte tar med dig mer packning än vad du behöver slipper du eventuella överviktsavgifter. Men ta inte med dig för lite kläder, för då kan du bli tvungen att handla mer kläder när du är framme vid resmålet.
  4. Laga mat på rummet. Det är dyrt att äta ute, i synnerhet i Norge. Du ska därför ha som vana att köpa råvaror i en närbutik och tillaga en enklare måltid på rummet, för att tjäna en slant.
  5. Skaffa en billig hyrbil. Att skaffa en större och mer lyxig bil än vad du behöver är bara onödigt, och ren kapital- och miljöförstöring. Avis.se är en bra resurs om du letar efter en billig hyrbil till semestern.
  6. Åk kollektivt i stället för att ta en taxi. Det är busenkelt att hitta en buss eller tunnelbanestation i en större stad i Norden, så det finns ingen ursäkt för att ta den dyr taxi.
  7. Kontrollera om ditt kort har dolda avgifter. Flertalet kredit- och kontokort har dolda avgifter som bland annat inkluderar valutaväxlingsavgift samt uttagsavgift, som i många fall ligger på över 1,5 procent per köp/uttag. Om ditt kort har en slopad uttagsavgift, ta ut pengar och handla kontant och vice versa.
  8. Res inom Sveriges gränser. Du behöver inte åka utomlands för att ha en trevlig Norden-semester. Stockholm, Göteborg och Malmö är alla riktiga metropoler, där det finns hur mycket som helst att göra.
  9. Dela rum med en kompis. Om du reser med kompisar och/eller familj är det en bra idé att dela rum, då det är betydligt billigare jämfört med om du betalar för att sova själv i ett enkelrum. Hotels.com är en bra resurs om du vill veta mer om vad hotellrum kostar i olika nordiska städer.
  10. Köp lokala varor. När du semestrar i exempelvis Finland, köp finsk öl på krogen och finsk mat på restaurangen. Det är billigare, så även godare i jämförelse med om du köper importerade produkter.
  11. Res när det är lågsäsong. Det är billigare att åka till Åre eller Trysil i början av vintern, jämfört med vad det kostar över nyår eller jul. Du kan ha minst lika kul på ett resmål, även om det inte finns lika mycket folk omkring dig.
  12. Delta inte på organiserade turer. De kostar i regel mycket pengar, så det är en både bättre och billigare idé än att ta en busstur tillsammans med kompisarna och upptäcka resmålet på egen hand.

Läs mer: Turism i Stockholm: 10 Tips på aktiviteter

Sevärdheter på Island – 10 bästa tipsen

Om du trodde att Island bara var en ö med slätter och varma källor så tog du fel. Island har inte bara en magiskt underskön natur, här finns jättemycket att se och att uppleva. För dig som gillar äventyr och strapatser i vacker natur finns här ett riktigt äventyrspardis. Här har vi sållat bland allt som går att göra och uppleva på Island och tagit fram topp 10 saker på Island du helt enkelt inte får missa.

 

10. Utforska nationalparken Thingvellir

Om du gillar att promenera i natursköna områden så är nationalparken Thingvillir ett bra tips. Den ligger ca 45 minuter utanför Reykjavik, Islands huvudstad. Och om du är en fan av dykning, glöm inte att ta med dig snorkeln, för här finns en av de bästa dykupplevelserna i Europa. Det är kanske en av de bästa i världen enligt somliga.

 

9. Ta en promenad på Rauðasandurstranden

Rauðasandur är en strand där sanden är – hör och häpna – rosa och även röd. Islänningarna brukar inte vara så haja på att ligga och sola eftersom vädret inte tillåter det så ofta, men en vacker strandpromenad blir det.

 

8. Simma i den blå lagunen

När det gäller värme söker sig islänningarna helst till de naturligt varma källorna. Den mest berömda och välkända är blåa lagunen. Vattnet är upphettat havsvatten så det är inte så gott om man försöker dricka det. Men man kan ju ligga där och fascineras av det vackra turkosblåa vattnet.

 

7. Besök vikingavärlden

Islands Vikingamuseum kommer att göra varenda vikingaentusiast och sjöfarare varm om hjärtat. I centrum är den så kallade isländaren, en replica från ett 800-talsskepp som seglade over atlanten år 2000. Du kanske inte kan använda skeppet för att utforska världen, men du kan spendera tid för att undersöka skeppet. Samtidigt får du lära dig en massa om vikingatiden i de olika utställningarna. Barnen kommer säkert att gilla sektionerna med nordiska mytologi, ett nybyggare-zoo och en vikingalekplats.

 

6. Fotografera lunnefåglar på Lunneöarna

Bege dig ett stenkast utanför Reykjavik kan så kan du besöka öarna Akurey och Lundey som är kända för sina fjäderprydda invånare. Här kan nämligen få du hälsa på en massa snälla lunnefåglar som bor där i sina kolonier.

 

5. Ta hissen i Hallgrimskirkja kyrkan

Hallgrimskirkja kyrkan är den största kyrkan på hela Island och reser sig praktfullt upp i huvudstaden Reykjavik. Den futuristiskt raketformade kyrkan är hög och du kan ta en hiss upp både för att beundra kyrkan och för att skåda huvudstaden. Hissen kostar en slant, men det är det värt och eftersom alla turister gillar att trängas där försörjer enbart hissen alla kostnader för kyrkan.

 

4. Bada som satan i den varma sjön Myvatn

90 kilometer utanför Akureyri finns sjön Myvatn som är Islands största sjö. Myvatn ser riktigt mystisk ut som tagen ur nån fantasy. Den och omgivningarna har nämligen formats enligt vulkaniska utbrott för över 200 år sedan. För at göra det extra spännande finns det en hel del vulkanisk aktivitet i den närliggande omgivningen. Myterna säger att det var här Satan föll ner under Jorden då han förvisades från himlen.

 

3. Ta ett dopp i någon varm källa

Island är ett ungt land rent geologiskt eftersom landet fortfarande upplever geotermisk aktivitet. I praktiken innebär detta att du hittar en massa varma källor, naturliga hot tubs, lite överallt. Strokkur till exempel är belägen vid den vanligaste turistrutten.

 

2. Kravla omkring i Lavagrottorna Leidarendi

Lavagrottorna Leidarendi är berömda för sina färgrika miljöer med stalaktiter och fascinerande bergsformationer. Ett besök här är en perfekt dagstur som tar sig lätt till eftersom de ligger utanför Reykjavik. Glöm inte facklorna så att ni har ljus då ni kravlar omkring i de underjordiska kamrarna.

 

1. Slås av häpnad inför praktfulla Gullfossvattenfallen

Vattenfallen Gullfoss, eller ”de gyllene fallen” är de mest berömda vattenfallen på hela Island och ligger belägen på Hvitasjön. Namnet kommer från av att vattnet glimmer till som av guld då solstrålarna slår ner på vattnet och stenarna. Fallet är 32 meter högt och du kan beskåda det antingen underifrån eller ovanifrån. Eller så klart kan du börja i ena änden och ta dig till nästa. Om du inte får nog av praktfulla vattenfall kan du även bege dig till vattenfallet Dynjandi som ligger i ett skyddat naturområde. Om du gillar camping så finns här ett område för det med. Men slå inte läger för nära fallet, för fallen gör nästan lika kraftfullt ljud som åska.

Sevärdheter i Danmark – 10 bästa tipsen

Danmark har ett praktiskt läge mellan Storbritannien, Tyskland och de övriga skandinaviska länderna så att man lätt tar sig till resten av Europa med just Dammark som utgångspunkt. Landet består av flera olika mindre och större öar och en halvö. Danmark är ett mycket vitalt land, känt för sitt rika, spännande kulturliv och många möjligheter till nöjen. Här kan du njuta av allt från lokala smørrebrød till lyxiga middagar på fina Michelinrestauranger. Och så klart finns gott om slott och museer man kan besöka. Här har vi tittat på vad turismen i Danmark har att erbjuda och taget fram det bästa och mest spännnade som landet har att erbjuda. Resultatet blev de topp 10 bästa sakerna att göra och se i Danmark.

 

10 Spatsera i Nyhavn

När man är i Köpenhamn måste man ju ta en promenad i det vackra kanalområdet Nyhavn för att titta på de färgglada husen och se alla segelbåtar, i huvudsak danska och svenska, som trängs om de minimala kajplatserna. vid kajen finns många ställen att slå sig ner på för att äta en bit, ta en öl eller fika.

 

9. Ät smørrebrød

Vad du än gör så missa inte att äta danska smørrebrød, perfekt för lunch eller mellanmål. På danskt sätt använder man små hemmagjorda brön av olika slag och lägger upp mycket fyllning. Ibland som små berg. Man brukar kunna välja på många olika anrättningar, så om man vill bli mätt så fungerar dom ungefär som spanska tapas. Fast på danskt vis såklart.

 

8. Besök 1500-talsslottet Egeskov

Egeskov är ett vackert 1500-talsslott med vallgrav och trädgård. Det finns på Fyn, 15 kilometer nordväst om Svendborg. År 1554 lät riksmarsken Frans Brockenhuss lägga grunden till det nuvarande slottet, som räknas till Danmarks främsta renässansslott. Genom hårda restaureringar utförda av Helgo Zettervall 1884 är slottet i dag i mycket gott skick.

 

7. Ta en promenad på Strøget

Strøget är kanske hela danmarks mest spännande gata. Här i hjärtat av Köpenhamn kan du promenera och titta på en massa prylar, köpa snack eller sätta dig ner vid nåt av torgen och ta en fika. På tvärgatorna finns intressanta restauranger och små museer lite här och var. På torgen och längs med gatan stöter man på spelande musiker och uppträdanden av alla tänkbara slag. Hela det danska folklivet når sin kulmen på Strøget.

 

6. Spana in Riksregalierna i Rosenborgs slott

Rosenborgs slott hittar du i Kongens Have mitt i Köpenhamn. Slottet är ett museum där du hittar dansk historia från 1600-talet och framåt. Här kan du bland annat titta på en mängd fascinerande föremål och dyrbara kungliga ägodelar däribland de danska riksregalierna.

 

5. Rör dig fritt genom historien i Den Gamly By

Den Gamle By, eller Danmarks Købstadmuseum i Århus är världens första frilandsmuseum för städernas kultur och historia. Museet är upbyggt som en gammal köpstad med 75 hus från 1500-, 1600-, 1700- och 1800-talen hämtade från olika städer i Danmark. Tröttnar du på alla gamla husen finns även trädgårdar och gott om små butiker. Om du blir hungrig kan du så klart äta mat, fika eller köpa dig en dricka.

 

4. Besök vikingaskeppsmuseet

Vikingaskeppsmuseet eller Vikingeskibsmuseet kan du besöka i Roskilde på Själland i Danmark. Museet kretsar kring utgrävningar och 5 vikingaskepp som sänkts utanför staden. Man har restaurerat en del och rekonstruerat så att man nu kan se hela 6 olika rekonstruktioner av vikingaskeppen.

 

3. Lär dig om modern konst på Louisiana

i Humlebæk norr om Köpenhamn finner du ett modernt museum som kanske är det mest moderna av alla liknade större museer eftersom det helt och hållet riktar in sig på nyare modern konst, global konst från 1945 till i dag. Alltså till och med mera modernt än Moderna som du kan besöka i Stockholm. Louisianas samling av modern konst omfattar internationella konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso och Andy Warhol. Även den svenska konstnären Anna Bjerger finns representerad här.

 

2. Bo i Legoland

I Billund, några timmar från Köpenhamn finns det ursprungliga Legoland som är Skandinaviens eget svar på Disney World. Här behöver du nog minst ett par dagar för att kunna uppleva allt kul man kan göra, åka attraktioner och strosa omkring i en värld helt och hållet inspirerad av en världens absolut mest kända och populära leksaker – Legoland.

 

1. Roa dig på Tivoli

I Köpenhamn helt nära tågstationen och mitt i smeten reser sig den det gamla klassiska nöjesfältet Tivoli från 1843 som nu drar turister från världens alla hörn. Här finns sagolika miljöer och förutom åkattraktionerna kan man lyssna på konserter, äta på lyxiga restauranger och övernatta på hotell. Man förnyar åken varje år men man hittar även en vacker gammal attraktion som en berg- och dalbanan av trä från 1914.

Sevärdheter i Norge – 10 bästa tipsen

Det är svårt att få nog av alla vackra landskap i Norge. Det finns så många olika sätt att slå sig själv med häpnad över så mycket vacker natur. I norr finns alltifrån skidåkningsparadis och några av de bästa platserna på jorden för att få uppleva det magiska norrskenet. Man hittar spännande bergslandskap, möjligheter till kungskrabbfiske och platser där fågelskådare från hela världen kommer. Här har vi plockat ut 10 saker att se och göra som du så klart inte får missa när du besöker Norge. Men en del av dessa strapatser är rätt så tidskrävande, så var beredd att besöka Norge många gånger för att kunna ta del av allt.

 

10. Norsk Folkemuseum

Folkmuseum i Oslo kan vara värt ett besök om du har lite tid över och gillar nordisk historia. Museet är stort och byggt på ett stort område med allt från vikingatidens stavkyrka till klassiska bondehus och stabbur-hus. Du lär dig såklart jättemycket om Norges kulturhistoria.

 

9. Ta bilen genom Trollstigen

Om du är begåvad med körkort ska du så klart ta en tur genom Trollstigen som förmodligen är den mest spektakulära bilvägen i hela Norge. Den hittar du genom att först ta dig till Åndalsnes och utgå därifrån. Vägen slingrar sig genom tajta U-svängar på tre olika bergssidor upp till Stigrøra, 858 meter över havet.

 

8. Gör ett vandringsäventyr till Trolltunga

Vandringen till Trolltunga, Berömd klippformation vid ett stup och en av de mest spektakulära klippformationerna i Norge, görs i bergsområdet och kan vandras från mitten av juni till mitten av september. Vandringen är dock inte för vem som helst för den kan vara rätt så jobbig. Räkna med cirka 8-10 timmar från Skjeggedal till Trolltunga. Klippan ligger 1100 meter över havet och sträcker sig 700 meter över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal.

 

7. Klättra upp till Pulpit Rock (Preikestolen)

Stavenger är en perfekt plats att börja på för en rad turistattraktioner som Lysefjorden och predikstolen. (Här hittar du även några av Norges bästa Michelinrestauranger. )
Högt över Lysefjorden reser sig en fyrkantig klippa som liknar en predikstol. Klippa är 25 gånger 25 meter stor och sträcker sig 604 meter över fjordens yta. Den vackra utsikten över Lysefjorden och bergen har gjort Pulpit Rock till en av de mest besökta turistattraktionerna i hela Norge. Man måste dock vandra långt och uppåt med start vid Predikstolen Fjällstue.

 

6. Titta på skeppen i Vikingaskeppsmuseet

Vikingskipshuset, eller Vikingskipsmuseet, är ett museum på Bygdøy i Oslo. Det är en del av Kulturhistoriska museumet tillhörande Oslos universitet. Här hittar du vikingaskeppen Tuneskeppet, Gokstadskeppt, Osebergskeppet samt ett skepp från Borrehögarna som har grävts fram ur gravhögar från Østfold, Gokstad, Oseberg och Borrehaugen.

 

5. Fågelskåda på Varangerhalvön

I den östra delen av Nord-Norge finner man Varangerhalvön, mest känt som fågelskådarparadis. Vid Kirkenes nära den ryska gränsen kan du dessutom vara med på kungskrabbsfiske. Vid kkusten väntar dessutom flera sagolika öar, bland annat Senja, Kvaløya och Sommarøy.

 

4. Båtluffa norr om Sognefjorden

Kajakpaddlare från hela världen besöker området norr om Sognefjorden för att båtluffa. Man kan paddla kajak mellan öar och samhällen för att allt är så tätt. Men om du inte har lust med att anstränga dig för mycket så har både Solund och Værlandet flera små samhällen där du lätt tar dig omkring med färjetrafiken.

 

3. Beskåda 2 olika vattenfall vid Bergen.

Bergen är en vacker och fascinerande stad som reser sig upp på höjden. Här kan man åka upp med linbana för att få sig en fantastisk utsikt. Så just Bergen är en bra stad om man gillar natur. Härifrån kan du dessutom nå hela två fantastiskt storslagna vattenfall. Det 182 meter höga vattenfallet Vøringsfossen, Eidfjord ligger 17 mil öster om Bergen (2,5 timmar med bil). Det andra, ett v-format vattenfall som är 165 meter högt, Låtefossen, Odda ligger 15 mil sydost om Bergen (omkring tre timmar med bil).

 

2. Bege dig upp till Europas Nordligaste punkt

Om du utgår från Tromsø ”Arktis huvudstad” kan du passa på att uppleva sånt som valsafari och midnattssol. Då kan du även besöka Europas nordligaste punkt i Nordkap. Om du åker vid rätt tid är det dessutom mycket hög chans att få se norrskenet, bättre än i något närliggande land, i Sverige eller på Island. Detta eftersom det är lättast att få skåda det vackra ljusspektaklet ju högre norrut du beger dig.

 

1. Ta Hurtigruten till norrskenet

så klart ska du göra en riktig turistresa med Hurtigruten och njuta så mycket som möjligt av Norges helt otroligt vackra kust och natur. Då kan du även passa på att se Aurora Borelis, eller norrskenet. Just Hurtigruten erbjuder nämligen en unik Norrskensgaranti.